Onuitgesproken verwachtingen

Posted by on sep 23, 2015 in Blogs, Uit de ouwe doos

Zonder je er altijd van bewust te zijn koester je allerlei verwachtingen. Hoe een ander zich zou moeten gedragen, wat een ander voor je zou moeten doen, hoe jij vindt dat iets hoort te gaan, et cetera. Veel onenigheid ontstaat doordat we iets van iemand willen, maar dit vervolgens niet krijgen.

Als de ander echter niet weet welke verwachtingen jij hebt, bestaat de kans dat je niet zult krijgen wat je hoopt. Het is dus zaak dat je iemand vertelt wat jouw verwachtingen zijn. Maar ook dan is het niet vanzelfsprekend dat aan die verwachtingen wordt voldaan. Het is immers aan die ander om te bepalen of hij al dan niet aan jouw verwachtingen tegemoet kan en wil komen. Je kunt jouw manier niet aan iemand anders opleggen.

Iedereen is grootgebracht met een eigen pakketje aan waarden en omgangsvormen, als het ware een boekje waarin jouw regels van het spel staan. Bedenk altijd goed dat iedereen zijn eigen boekje heeft en dat er veel verschillende boekjes zijn. Iets wat in jouw boekje vanzelfsprekend is, hoeft dat in het boekje van een ander niet te zijn.

Als je merkt dat je boos wordt omdat het niet gaat volgens de regels in jouw boekje, zul je jouw verwachtingen naar de persoon in kwestie moeten uitspreken. Hierdoor ontstaat duidelijkheid over wat jij graag wilt. Tegelijkertijd geef je ander de ruimte om aan te geven wat zijn verwachtingen zijn, ofwel wat er in zijn boekje staat.

Ga er dus nooit klakkeloos vanuit dat een ander weet wat jij van hem verwacht en evenmin dat hij daar automatisch mee akkoord gaat. Als eenmaal van beide kanten duidelijk is wat je van elkaar wilt en op welke manier, dan kun je gaan zoeken naar een manier die voor jullie beiden werkt.

Leave a Reply