Je ziet alleen wat je wilt zien

Posted by on sep 19, 2015 in Blogs, Uit de ouwe doos

Is het je wel eens opgevallen? Sinds je die rode Volkswagen Polo hebt aangeschaft, lijkt het wel alsof je ze overal ziet rijden. En als je probeert zwanger te worden, zie je overal om je heen bolle buiken. Waren die er voor die tijd dan niet? Natuurlijk wel. Alleen zag je ze niet, omdat je brein daar niet op was gericht.

Zo gaat het in relaties nou ook. Als je vol liefde naar je partner kijkt, valt je op dat hij/zij zo attent is, zulke mooie ogen heeft en zo lekker voor je kookt. In een bui van ergernis zie je vooral dat hij/zij ook nooit eens uit zichzelf de stofzuiger pakt, geen aandacht voor je heeft en dat het lang geleden is dat je spontaan een knuffel kreeg. Je ziet alleen wat je wilt zien. Als je je richt op wat je waardeert in de ander, zie je daar meer van. En andersom, in een negatievere stemming zie je vooral de minder prettige eigenschappen van die ander.

Wat je in de ander ziet is dus helemaal afhankelijk van jouw gekleurde bril. Als je slechte eigenschappen bij iemand wilt zien, zul je die ook vinden. Je brein levert feilloos het bewijs aan. Dat is op zich helemaal niet erg; sterker nog, dit werkt voor iedereen zo. Het gaat er vooral om dat je je hier bewust van bent. Want dan kun je ervoor kiezen om een andere bril op te zetten. Dan zie je opeens weer kanten van die ander die je leuk vindt en waardeert, terwijl dat bijna niet lukt zolang je die andere donkere bril op houdt.

Probeer het maar eens. Als je merkt dat je je ergert aan iemand, ga dan eens je best doen om ten minste 3 dingen te verzinnen die je wél in diegene waardeert. Wedden dat het iets oplevert?

Leave a Reply