Je eigen proeflab

Posted by on apr 10, 2018 in Blogs

Bij de ingang van de voorstelling werd ons gevraagd: “Denker of doener?”. Uit mijn tenen antwoordde ik “denker!”, terwijl mijn vriendin juist “doener!” riep. Lachend keken we elkaar aan. Het dekte de lading volledig.

Ik ben dus een denker. En hoewel dat talloze voordelen met zich meebrengt, kan ik soms vol bewondering kijken naar de echte doeners om mij heen. Daar zou ik best wat meer van willen hebben.

Want het euvel met denkers is, dat alles eerst tot in de puntjes uitgedacht moet zijn, voordat tot actie wordt overgegaan. Een denker kan volledig verzanden in het denken. Nu realiseer ik me dat je de aard van het beestje nooit echt kunt veranderen, maar toch ging ik nadenken (dat dan weer wel) over manieren waarop ik meer tot DOEN zou kunnen komen.

De verhalen van mensen die zichzelf voor een bepaalde periode aan een plan committeren, spreken me altijd erg aan. Denk aan Gretchen Rubin, die in Het Gelukproject een jaar lang van alles uitprobeerde in een poging nog gelukkiger te worden. Of aan de persoon Julie in de film Julie/Julia, die zich voorneemt 365 dagen lang alle recepten uit haar favoriete kookboek te koken.

Die vorm kon mij ook wel eens de nodige richting bieden. Wij mensenwezens doen het nou eenmaal goed op het hebben van focus.

Zo kwam ik uit op experimenteren. Jezelf tot nieuwe dingen aanzetten kan immers best lastig zijn. Door dit in de vorm van een experiment te gieten, wordt het klein en luchtig. Als een mooi overzichtelijk en behapbaar brokje. Je gaat iets proberen. Het hoeft niet te slagen. Het hoeft niet voor eeuwig te zijn. Je gaat er gewoon een beetje mee spelen, in je eigen proeflab. En wat is nou een paar weken op een mensenleven?

Op deze manier begon ik jaren terug met Paleo eten. Het was zomer. Werk was rustig. Ik had alle ruimte om me op deze nieuwe manier van koken en eten te storten. Ik besloot dit 4 weken een kans te geven. Na die tijd maakte ik de balans op. En toen was ik verkocht. Omdat ik me simpelweg veel en veel beter voelde.

Sindsdien doe ik het vaker zo. Als ik iets nieuws wil ervaren waar ik als een berg tegenop zie, dan plak ik er het etiketje ‘experiment’ op. En dan lukt het deze denker wél. Soms moet je jezelf immers een beetje foppen, ha!

***

Dus … heb jij ook iets wat je graag wilt proberen? Maak het tot jouw persoonlijke experiment!

Dit stukje schreef ik voor Oersterk en is eerder gepubliceerd op de website Oersterk.nu.

Leave a Reply