Als niet nu, wanneer dan wel?

Posted by on jul 27, 2017 in Blogs

Tijdens een gedachteloze surfsessie stuit ik op een tekst die erin knalt. De tekst stond op een papiertje dat een man bij zich droeg in zijn strijd tegen de sigaret. Het was getiteld: If not now, when? Bedoeld als een altijd voor handen zijnde peptalk, bracht het lezen ervan hem telkens weer terug bij zijn oorspronkelijke beweegreden.

Iedere nicotinejunkie weet het. De beste tijd om te stoppen is nu. Toch is verslaafde brein een baas in het verzinnen van redenen om het doorbreken van de gewoonte nog even uit te stellen. “Eerst moet ik nog, en dan pas kan ik….” Voor je het weet ben je weer een jaar verder. En zit die sigaret nog steeds op je lip geplakt.

In mijn hoofd neem ik al een tijdje een mentale aanloop naar het stoppen. Het go-to-boek van Jan Geurtz is weer afgestoft, de artikelen op het Why Quit-forum staan klaar in de bookmarks en de ondersteunende pillen zijn besteld.

Ik graaf me suf in mijn geheugen. Wat kan ik nog meer doen? Wat hielp me de vorige keer toen ik stopte? Hardlopen hielp. Merken dat je je longen steeds iets meer kunt volzuigen met schone, frisse lucht. Ademhalingsoefeningen en meditatie werkten ook goed. Want, zo ontdekte ik, als mijn systeem volledig kalm is, taal ik niet naar roken.

Intussen hoopt de angst en paniek zich in mij op en steek ik er het liefst drie tegelijk in de brand. Wanhopig schiet het door me heen: “Het gaat me nooit lukken, ik kan dit niet”.

En toen gebeurde er iets bijzonders. Wachtend bij de bushalte werd ik aangesproken door een Iranese man. Net toen ik een sigaret wilde aansteken, vroeg hij me of hij me iets mocht vertellen. Dat mocht. Hij legde zacht zijn hand op mijn rug en liet me hardop vragen: “Hou ik van mezelf?” Als vanzelf verscheen er een grote glimlach op mijn gezicht. Uit mijn tenen borrelde het omhoog: Ja, natuurlijk doe ik dat!

Ik wist in al mijn vezels dat de man gelijk had. Dat daar de schoen wringt. En dat daar tegelijkertijd de sleutel ligt. Gun jezelf het allerbeste, dat is waar het op neerkomt.

Misschien sluimert er bij jou ook al een tijdje iets wat je wilt veranderen. En al is jouw thema wellicht iets heel anders dan mijn willen stoppen met roken, het achterliggende idee is hetzelfde. Weet jij het ook telkens vakkundig voor je uit te schuiven? Dan ben je mogelijk net zo’n meester-uitsteller als ik. En wie weet kun jij hier dan ook je voordeel mee doen.

Maak er heel even de tijd voor. Onder de douche, in de auto, tijdens een hardlooprondje; het maakt niet uit. Leg deze vraag bij jezelf in de week: Als ik het nu niet doe, wanneer dan wel? Wees heel eerlijk. Gaat er ooit een geschikter moment komen? Zeg het maar, het is aan jou. Jij hebt het startpistool in handen. Ga je ‘m afvuren?

De tijd is nu.

P.S. In de onderstaande afbeelding vind je de hele tekst van If not now, when:

Leave a Reply